Michel Vaillant, op papier de snelste man ter wereld, wordt 60

19 januari 2018

In de wereld van de stripverhalen zijn de avonturen van autocoureur Michel Vaillant een bijzonder verschijnsel. De verhaallijn is voorspelbaar, de dialogen zijn matig en het uitlaatgehuil van voortrazende bolides wordt grafisch weergegeven in chocoladeletters. VROOAP!, VROOAR! en ROOARR! Dit jaar wordt de stripheld 60.

Michel Vaillant geldt nog altijd als één van de populairste Europese strips aller tijden. De reeks ontstond zestig jaar geleden in het stripweekblad Kuifje, en loopt een halve eeuw, meer dan zeventig albums en ruim twintig miljoen verkochte exemplaren later nog altijd. De uit het Franse Nantes afkomstige bedenker Jean Graton - 94 jaar maar nog steeds bijzonder monter - heeft zijn reeks al wel een tijdje in handen gegeven van zijn zoon Philippe, maar Michel Vaillant heeft nog niets aan populariteit ingeboet. De reeks speelt zich dan ook volledig af in de wereld van de autosport, en omdat Michel Vaillant en zijn vriend Steve Warson het in hun avonturen steeds opnemen tegen bestaande coureurs, is de serie meteen ook te lezen als een geschiedenis van de autosport tijdens de voorbije vijftig jaar.

Research

De strips wordt gekenmerkt door de wijze waarop Jean Graton er in slaagt beweging te suggereren door gebruik te maken van klanknabootsingen, maar ook door de uitvoerige wijze waarop hij zich documenteert. “In het begin was dat niet nodig", aldus Graton. Ik verzon circuits en coureurs, tot ik op een bepaald moment besloot om Michel Vaillant aan echte wedstrijden deel te laten nemen. Hij racete tegen bestaande coureurs die met auto’s van bestaande merken reden, op bestaande circuits. Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik moest ter plaatse gaan, foto’s nemen, met de rijders en de technici praten, om het zo veel mogelijk te laten kloppen. Vanaf dat moment heb ik me voor de avonturen van Michel Vaillant altijd op research gebaseerd.”

Bron en hele artikel: De Stentor