Michel Vaillant krijgt facelift

Post date: Nov 25, 2012 1:47:57 PM

...

Meer persoonlijkheid en diepgangMichel Vaillant is in het verleden meer dan eens spectaculair gecrasht, maar had al die tijd amper een schrammetje. Niet realistisch, meent het nieuwe team. Ook vanuit psychologisch oogpunt was hij niet meer dan een held die vasthield aan zijn principes, nooit eens uit bocht ging, zomaar ruzie maakte of onverwachte beslissingen nam. Het komende album toont een heel andere Michel Vailllant. Ten eerste lijkt de verleidingspoging (zie punt 3) hem niet onbewogen te laten, ten tweede wordt de moeizame band met zijn op kostschool gestuurde zoon uitgespeeld. Die blijkt namelijk een geheim leven te leiden, waarbij sprake is van drugs. Michel Vaillant verlaat zelfs uit pure woede met zijn bolide het circuit, rijdt daarmee de gewone autosnelweg op om zo zijn verdwenen zoon te zoeken.

Die omwenteling is te danken aan de nieuwe hoofdscenarist Denis Lapière (54). "Het klopt wel dat Vaillant een beetje saai was geworden," zegt hij. "Ik heb hem wat meer karakter gegeven. Hij moest zich meer mens tonen, meer diepgang en emotie." De Belgische scenarist is daarbij niet aan zijn proefstuk toe. Hij is auteur van onder meer ‘Brieven uit de bar’ (met Stassen), ‘De laatste knusse zaal’ (met Paul Gillon), ‘Luka’ (met Mezommo) en het one-shot ‘Blauwe rook’ (met Pellejero), allemaal strips waarin de psychologie van de personages voorop staat.

Dat Lapière actie, sport, technologische evoluties in de autosport, heldenmoed en menselijke diepgang kan combineren, bewijst zijn verleden. Op twintigjarige leeftijd scheurde hij al rond op racecircuits. Hij ambieerde een carrière in de F1, maar koos uiteindelijk toch voor een universitaire studie. Na zijn studies werd hij stripscenarist. Eén van zijn eerste reeksen was ‘Mauro Caldi’, over een racepiloot in het Italië van de jaren vijftig. De man weet dus waar hij het over heeft.

Wat blijft: hulp van het F1-milieu

Wie bang is dat Michel Vaillant een totaal nieuwe reeks wordt en de titelheld zijn eigen, oude ik voorbij zal lopen, mag zijn vrees meteen weer opbergen. De auteurs houden immers vast aan de oorsprong van de reeks, alleen wordt die gemoderniseerd en aangepast aan deze tijden. Bovendien kunnen ze, net als in het verleden, een beroep doen op de Formule 1-scène. Lapière: "Het is echt ongelooflijk. Ik heb op het circuit in Milaan gesproken met piloten, mecaniciens en teamdirecteurs. Werkelijk iedereen kent Michel Vaillant. Het maakt het makkelijker voor mij om op zoek te gaan naar verhalen.”

Volgens scenarist Denis Lapière heeft Jean Graton, de geestelijker vader van de reeks, zich lovend uitgesproken over het eerst album van seizoen één. "Doe vooral zo verder, zei hij," aldus nog Lapière.

Bron en hele artikel: Cobra